5 Nisan 2014 Cumartesi

Doğada besinini ve barınağını kendisi bularak, düşmanlarına karşı kendini savunarak yaşamını ve soyunu sürdüren yabani hayvanların bir bölümü insan eliyle evcilleştirilmiştir, yabani hayvanların evcilleştirmeye başlandığı tarihöncesi devirlere dayanır. Bu hayvanların, doğal çevrelerinde özgür ve yabanıl yaşarken tutsak edilerek insan eliyle bakılıp beslenmeye ve insanla birlikte yaşamaya alıştırılmasıevcilleştirmenin yalnızca ilk aşamasıdır. Oysa bu uzun sürecin asıl amacı, yabani hayvanları yeni koşullara uyarlayarak insana daha yararlı, örneğin etsüt ya da yumurta verimi daha yüksek, yük ya da binek hayvanı olarak daha dayanıklı, avda iz sürmeye ya da bekçilik etmeye daha yatkın evcil soylar üretmektetir. Bu da yüzyıllarca süren titiz seçme, çaprazlama ve ıslah çalışmalarının bir sonucudur.

4 Ekim Hayvan Hakları Koruma Günü


Hayvan haklarıhayvanların insancıl muamele görmelerini sağlayan haklar. Özellikle hayvanların tibbi ve kozmetik deneylerde kullanılması, derisi için öldürülmesi, eğlence için avlanması ve hayvancılık sektöründe uygunsuz alanlarda yetiştirilmesi, hayvan hakkı ihlalleri olarak tanımlanmaktadır.

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi15 Ekim 1978 tarihinde Paris'teki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Merkezi'nde düzenlenen bir tören ile ilan edildi. Bu metin, 1989 yılında Hayvan Hakları Birliği tarafından tekrar düzenlenerek 1990yılında UNESCO Genel Direktörü'ne sunulmuş ve aynı yıl halka açıklanmıştır.
                                                         

Türkiye'de hayvan hakları

Türkiye'de hayvan hakları 2004 yılında yasa ile  koruma altına alınmıştır. Hayvanların, doğanın onlara tanıdığı yaşama haklarını korumak için gerekli hükümler yasal güvenceye alınmış ve bu hükümleri ihlal edenlere çeşitli cezalar verilmesi öngörülmüştür.

21 Mart 2014 Cuma

Hayvanları Korumak İçin Neler Yapmalıyız?




  • Hayvanları avlanmaya karşı korumanın yanında, zorlu iklim koşullarında yaşamaya çalışan hayvanları da korumaya çalışmak gereklidir. Yine bir diğer önemli sorun da hayvanlara uygulanan şiddet veya kötü muamelelerdir. Bu tür kötü durum ve olaylara tanık olulunduğunda resmi makamlara bildirmek gereklidir. Özellikle sokaklarda başıboş yaşamak zorunda kalan kedi ve köpek gibi canlıların kötü muameleye maruz kalmalarını önelemek, onların aç kalmamaları için önlemler almamız lazım. Örneğin kuru ekmek parçalarını, ekmek kırıntılarını duvar üstlerine ağaç diplerine veya büyük kaya gibi yükseltiler varsa oralara koymak doğru olabilir. Yine havaların çok sıçak olduğu zamanlarda, evinizin dış kapısının önlerine,  balkonlara veya yine duvar üstlerine bir tabak içinde su koyabiliriz. Susuz kalan kuşlar için hayati önem taşıyan bu çabayı da göstermek gereklidir.